Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşamı Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde 2 ayrı merkezde yapılan çalışmalarda sokaktan alınan sahipsiz kedi ve köpekler aşı ve bakımları yapıldıktan sonra sahiplendiriliyor. Sahiplendirmede istenilen tek koşul ise hayvanı yeniden sahipsiz bırakmamak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşamı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, daha önce sokaklardan aldıkları hayvanları aşı bakım ve kısırlaştırma işlemlerinin ardından yeniden aldıkları yere bıraktıklarını ancak yeni yasal düzenlemenin ardından barınakta tutulduklarını belirterek, “Yeni yasa bu hayvanları sahiplendirmeyi öngörüyor. Biz zaten eskiden de sahiplendirme çalışması yapıyorduk ama şimdi tüm aldığımız köpek ve kedileri sahiplendirmeye çalışıyoruz. Geçen yıl 500 civarında hayvanı sahiplendirmiştik ama bu yıl konu gündeme fazla geldiği için sayıda ciddi bir artış oldu. Bu yılın 8 ayında 700 civarında hayvanı sahiplendirdik” dedi.
TEK ŞART SOKAĞA BIRAKMAMAK
Kendilerine bağlı barınak ve tedavi merkezinde halen bin 500 civarında köpek ve kedinin sahiplendirilmeyi beklediğini bildiren Özsöyler, “Sosyal medya hesaplarımızla bunların tanıtarak sahiplendiriyoruz. Haftanın her günü 14:00-16:00 saatleri arasında vatandaşlarımız gelip bu hayvanları görebilir, istediklerini sahiplenebilir. Tabi sahiplendirmeden önce vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Bakım ve beslenmelerinin nasıl olacağı konusunda bilgi veriyoruz. Eğer sahiplenmekten vazgeçeceklerse de aldıkları hayvanı sokağa bırakmak yerine yeniden bize getirmelerini söylüyoruz” diye konuştu.
HAYVAN SAHİPLENENLER MUTLU
Barınaktan hayvan sahiplenen Hasan Yavuz, “Gaziantep Hayvanat Bahçesi ülkemizin en güzel hayvanat bahçesi. Buraya sık sık geliyoruz. Celal Özsöyler bey sürekli hayvan sevgisini öne çıkarıyor. Kendisi bize çok yardımcı oldu. Buradan bir canı sahiplendik. Teşekkür ediyoruz” dedi.
Ayşe Mine Çevik ise kızı Meltem’le birlikte barınağa gelerek, siyah bir köpeği sahiplendi. Meltem Çevik, “Buradaki canlar sokağa salınmayacak ama bizim de destek vermemiz gerekiyor. O nedenle biz de arkadaşlarla gelip birini sahiplendik. Yeni yasa hayvanların katledilmesinin önünü açacak diye olumsuz söylentiler vardı ama tam tersi oldu” dedi.
İki tane yavru köpek sahiplenen Mehmet Ketenci ise, “Çocuklar evde hayvan istiyorlardı. Daha önce papağanımız vardı ama bahçeli eve geçince köpek almak istedik. Bize yardımcı oldular, hemen aldık. Teşekkür ederiz” dedi.
Esnaflık yapan Osman Polat da, “Uygulama çok güzel. Daha önceden de köpek almak istiyorduk ama kısmet bugüneymiş. İlgileri için teşekkür ediyoruz”dedi.
Mehmet Candar ise, “Yeni yasal düzenleme duyarlılığı arttırdı. Burada tüm bakımları ve aşıları yapılmış hayvanları alıp gidebiliyorsunuz. Devletimiz bu konuda iyi bir çalışma sergiledi. Gaziantep de bu konuda örnek bir merkez”dedi.
ÖRNEK MERKEZ
Gaziantep il sınırları içerisinde bulunan 9 ilçe ve 780 mahalledeki başıboş kedi ve köpekler rutin olarak toplanıp, Burç Tabiat Parkı içerisinde bulunan “Tedavi ve Kısırlaştırma Merkezi”nde tedavi edilerek kısırlaştırıldıktan sonra çip takılıyor. 11’i veteriner hekim, 6’sı veteriner teknisyeni olmak üzere 85 kişilik ekip, 10 köpek toplama aracı ve bir hayvan ambulansı ile 7/24 hizmet veriyor. Burç Tabiat Parkına 15 kilometre mesafedeki Burç Yazıbağ bölgesinde ise 15 bin metrekare üzerine kurulu Tedavi, Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi merkezleri, barınaklar ile ameliyathaneler bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesi, bütün mama ihtiyacını ise kendi ürettiği mamalardan sağlıyor. Gastronomi şehri Gaziantep’in restoranları ve yemekhanelerinden toplanan artık yemeklerden günlük ortalama 3 ton mama üretimi yapılıyor. Bu mama, hem rehabilitasyon merkezindeki hayvanların beslenmesinde kullanıyor.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024